1. Oat, dan makanan tinggi serat
Oat mengandungi serat larut yang mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah anda (LDL), "buruk" kolesterol. Serat larut juga ditemui dalam makanan seperti kacang buah pinggang, epal, pear, barli dan prun.
Serat larut boleh mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut setiap hari mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL. Makan 1 1/2 cawan oatmeal dimasak menyediakan 6 gram serat. Jika anda menambah buah-buahan, seperti pisang, anda akan menambah kira-kira 4 lebih gram serat. Untuk mencampurkan ia sehingga sedikit, cuba keluli cut oat atau bijirin sejuk dibuat dengan oat atau bran oat.
Makan ikan lemak boleh menjadi jantung yang sihat kerana tahap yang tinggi omega-3 asid lemak, yang boleh mengurangkan tekanan darah dan risiko membangunkan darah beku. Dalam orang yang telah mempunyai serangan jantung, minyak ikan atau omega-3 asid lemak - mengurangkan risiko kematian mengejut.
Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Tahap tertinggi omega-3 asid lemak dalam:
Anda boleh mengambil omega-3 atau minyak ikan tambahan untuk mendapatkan beberapa manfaat, tetapi anda tidak akan mendapat nutrien lain dalam ikan, seperti selenium. Jika anda memutuskan untuk mengambil makanan tambahan, hanya ingat untuk menonton diet anda dan makan daging atau sayur-sayuran dalam tempat ikan.
Walnut, badam dan kacang lain boleh mengurangkan kolesterol darah. Kaya dengan asid lemak politaktepu, walnut juga membantu menjaga saluran darah yang sihat.
Makan tentang segelintir (1.5 auns, atau 42.5 gram) hari kacang yang paling, seperti badam, hazelnuts, kacang tanah, pecans, beberapa kacang pain, kacang pistachio dan walnut, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Hanya pastikan kacang yang anda makan tidak masin atau disalut dengan gula.
Semua kacang tinggi kalori, jadi segelintir akan lakukan. Untuk mengelakkan makan kacang terlalu banyak dan berat badan, menggantikan makanan yang tinggi dalam lemak tepu dengan kacang. Sebagai contoh, bukannya menggunakan keju, daging atau croutons dalam salad anda, menambah segelintir walnut atau badam.
Minyak zaitun mengandungi campuran antioksidan yang kuat yang boleh mengurangkan "buruk" (LDL) kolesterol tetapi meninggalkan "baik" (HDL) kolesterol tidak disentuh.
Cuba menggunakan kira-kira 2 sudu besar (23 gram) minyak zaitun sehari di tempat lain-lain lemak dalam diet anda untuk mendapatkan manfaat jantung yang sihat. Untuk menambah minyak zaitun untuk diet anda, anda boleh tumis sayur-sayuran di dalamnya, menambah ia untuk pengasam atau mencampurkannya dengan cuka sebagai sos salad. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai pengganti mentega apabila basting daging atau sebagai berenang untuk roti. Minyak zaitun adalah tinggi dalam kalori, jadi jangan makan lebih daripada amaun yang disyorkan.
Kesan kolesterol minyak zaitun adalah lebih besar jika anda memilih tambahan minyak zaitun dara, yang bermaksud minyak adalah kurang diproses dan mengandungi lebih sihat jantung antioksida. Tetapi perlu diingat bahawa "cahaya" minyak zaitun biasanya lebih diproses daripada minyak zaitun extra-virgin atau dara dan lebih ringan dalam warna, bukan lemak atau kalori.
Makanan kini boleh didapati yang telah diperkayakan dengan sterol atau stanols - bahan-bahan yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang membantu menghalang penyerapan kolesterol.
Marjerin, jus oren dan minuman yogurt dengan sterol tumbuhan yang ditambah boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL sebanyak lebih daripada 10 peratus. Jumlah sterol tumbuhan harian yang diperlukan untuk keputusan adalah sekurang-kurangnya 2 gram - yang sama mengenai hidangan dua 8-auns (237 mililiter) jus diperkaya sterol tumbuhan oren sehari.
Sterol tumbuhan atau stanols dalam makanan yang diperkayakan tidak muncul untuk menjejaskan tahap trigliserida atau lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), "baik" kolesterol.
Perubahan lain untuk diet anda
Bagi mana-mana makanan ini untuk memberi manfaat mereka, anda perlu untuk membuat perubahan lain untuk diet dan gaya hidup anda.
Mengurangkan kolesterol dan jumlah lemak - lemak terutama tepu dan trans - yang anda makan. Lemak tepu, seperti mereka dalam daging, produk tenusu penuh lemak dan beberapa minyak, meningkatkan jumlah kolesterol anda. Lemak trans, yang kadang-kadang ditemui dalam marjerin dan kedai-dibeli biskut, keropok dan kek, adalah amat buruk bagi paras kolesterol anda. Lemak trans meningkatkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), "buruk," kolesterol, dan rendah Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), "baik," kolesterol.
Di samping untuk menukar diet anda, ingat bahawa membuat perubahan gaya hidup tambahan jantung sihat adalah kunci untuk menurunkan kolesterol anda. Berbincang dengan doktor anda tentang bersenam, berhenti merokok dan mengekalkan berat badan yang sihat untuk membantu mengekalkan tahap kolesterol anda rendah.
Serat larut boleh mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut setiap hari mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL. Makan 1 1/2 cawan oatmeal dimasak menyediakan 6 gram serat. Jika anda menambah buah-buahan, seperti pisang, anda akan menambah kira-kira 4 lebih gram serat. Untuk mencampurkan ia sehingga sedikit, cuba keluli cut oat atau bijirin sejuk dibuat dengan oat atau bran oat.
2. Ikan dan Omega-3 Asid Lemak
Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Tahap tertinggi omega-3 asid lemak dalam:
- Kembung
- Tasik trout
- Herring
- Sardin
- Tuna albacore
- Salmon
- Halibut
Anda boleh mengambil omega-3 atau minyak ikan tambahan untuk mendapatkan beberapa manfaat, tetapi anda tidak akan mendapat nutrien lain dalam ikan, seperti selenium. Jika anda memutuskan untuk mengambil makanan tambahan, hanya ingat untuk menonton diet anda dan makan daging atau sayur-sayuran dalam tempat ikan.
3. Walnut, Badam dan Kacang lain
Makan tentang segelintir (1.5 auns, atau 42.5 gram) hari kacang yang paling, seperti badam, hazelnuts, kacang tanah, pecans, beberapa kacang pain, kacang pistachio dan walnut, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Hanya pastikan kacang yang anda makan tidak masin atau disalut dengan gula.
Semua kacang tinggi kalori, jadi segelintir akan lakukan. Untuk mengelakkan makan kacang terlalu banyak dan berat badan, menggantikan makanan yang tinggi dalam lemak tepu dengan kacang. Sebagai contoh, bukannya menggunakan keju, daging atau croutons dalam salad anda, menambah segelintir walnut atau badam.
4. Minyak Zaitun
Cuba menggunakan kira-kira 2 sudu besar (23 gram) minyak zaitun sehari di tempat lain-lain lemak dalam diet anda untuk mendapatkan manfaat jantung yang sihat. Untuk menambah minyak zaitun untuk diet anda, anda boleh tumis sayur-sayuran di dalamnya, menambah ia untuk pengasam atau mencampurkannya dengan cuka sebagai sos salad. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai pengganti mentega apabila basting daging atau sebagai berenang untuk roti. Minyak zaitun adalah tinggi dalam kalori, jadi jangan makan lebih daripada amaun yang disyorkan.
Kesan kolesterol minyak zaitun adalah lebih besar jika anda memilih tambahan minyak zaitun dara, yang bermaksud minyak adalah kurang diproses dan mengandungi lebih sihat jantung antioksida. Tetapi perlu diingat bahawa "cahaya" minyak zaitun biasanya lebih diproses daripada minyak zaitun extra-virgin atau dara dan lebih ringan dalam warna, bukan lemak atau kalori.
5. Makanan dengan sterol tumbuhan stanols atau ditambah
Marjerin, jus oren dan minuman yogurt dengan sterol tumbuhan yang ditambah boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL sebanyak lebih daripada 10 peratus. Jumlah sterol tumbuhan harian yang diperlukan untuk keputusan adalah sekurang-kurangnya 2 gram - yang sama mengenai hidangan dua 8-auns (237 mililiter) jus diperkaya sterol tumbuhan oren sehari.
Sterol tumbuhan atau stanols dalam makanan yang diperkayakan tidak muncul untuk menjejaskan tahap trigliserida atau lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), "baik" kolesterol.
Perubahan lain untuk diet anda
Bagi mana-mana makanan ini untuk memberi manfaat mereka, anda perlu untuk membuat perubahan lain untuk diet dan gaya hidup anda.
Mengurangkan kolesterol dan jumlah lemak - lemak terutama tepu dan trans - yang anda makan. Lemak tepu, seperti mereka dalam daging, produk tenusu penuh lemak dan beberapa minyak, meningkatkan jumlah kolesterol anda. Lemak trans, yang kadang-kadang ditemui dalam marjerin dan kedai-dibeli biskut, keropok dan kek, adalah amat buruk bagi paras kolesterol anda. Lemak trans meningkatkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), "buruk," kolesterol, dan rendah Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), "baik," kolesterol.
Di samping untuk menukar diet anda, ingat bahawa membuat perubahan gaya hidup tambahan jantung sihat adalah kunci untuk menurunkan kolesterol anda. Berbincang dengan doktor anda tentang bersenam, berhenti merokok dan mengekalkan berat badan yang sihat untuk membantu mengekalkan tahap kolesterol anda rendah.
No comments:
Post a Comment